Image Alt

Sve za Sport | Portal

POZITIVAN UTJECAJ SPORTA

Sport je aktivnost koja priprema djecu na napore kako u fiziološkom pogledu tako i u održavanju proporcije između fizičkog i psihičkog opterećenja.

Jednom riječju doprinosi psihofizičkom odgoju djeteta. Također, sport sudjeluje u izgradnji djetetove volje i karaktera, uči ga fer play-u, ima značajnu ulogu u razvoju socijalizacije te olakšava društveno prilagođavanje zajednici.

U današnje vrijeme kada su djeca za računalima ona zaboravljaju na potrebe organizma za kretanjem. Svako vrijeme nosi svoje pozitivne i negativne utjecaje, pa tako, u vrijeme kada nismo bili toliko opterećeni medijima djeca su više vremena provodila u parkovima, na igralištima, u dvoranama, itd. Na taj način djeca su i ne znajući preventivno djelovala na psihofizičko i zdravstveno stanje organizma, a uz igru i treniranje, stres i napetost su bili izolirani.

U današnje vrijeme se događa obrnuta situacija, djeca provode više vremena uz razne medije na taj način zapostavljaju športske aktivnosti, a roditelji se sve više susreću s djecom koja su nezadovoljna, nekomunikativna i asocijalna. Zato je jako bitno prepoznati ulogu sporta u životu djece, ali i odraslih.

Jedna od bitnih činjenica je kako sport pozitivno utječe na razvoj pamćenja i učenja. Djeca koja su aktivna podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija su i u konačnici lakše se nose sa zadacima koji su pred njima.

Djeca koja su aktivna podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija su i u konačnici lakše se nose sa zadacima koji su pred njima.

Sport je organizirana aktivnost koja djecu uči pozitivnim stvarima koje sam već spomenula. Biti u sportu znači biti u organiziranom sustavu, gdje se zastupa red i disciplina sukladna sportskim zadacima koji se traže i očekuju od njih. Kad uslijede natjecanja bilo da se radi o pojedinačnom ili ekipnom sportu, djeca se uče odgovornosti i želji za uspjehom, takav pristup se primjenjuje i u ostalim situacijama u životu. Stoga iskoristite sportski pristup i u ostalim segmentima djetetova života.

S obzirom na razvoj informatizacije koja je bitna za školovanje i usavršavanje, a kasnije poslovni uspjeh, bitno je spojiti zdrav život – život u sportu s učenjem i informatizacijom. Ne možemo pobjeći od istine kako su mediji odnosno pristup računalima danas potreba, ali u granicama s obzirom na dob i potrebu djece. Tu ste Vi, roditelji koji trebate imati kontrolu nad „konzumiranjem“ medija (Internet, TV i dr.), a ujedno i poticati na sport.

Bitno je da se djeca bave sportom i vole sport, kroz njega se izgrađuju kako bi kasnije bili uspješni u obrazovanju i poslovnom svijetu. U konačnici, uspješni poslovni ljudi danas se sve više bave sportom kako bi prevladali stres i nadjačali sve prepreke u životu.

Pravilo koje vrijedi za djecu: sport = uspjeh u sportu, društvu i školi te jak i zdrav organizam može se primijeniti i kod odraslih: sport = uspjeh u poslu i društvu te manjak stresa čime se jača psihofizičko i zdravstveno stanje organizma.

Eleonora Čarapina, prof.

x

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by using Xtrail Explorer.



    Or call us for more info:

    x